Upravni odbor GM-a odlučio da zadrži Opel

• Novi GM podržava restrukturiranje Opela
• Plan restrukturiranja GM-a predviđa manja ulaganja u odnosu na ona koja je predložio investitor
• Počinju ozbiljni razgovori sa deoničarima o restrukturiranju

 

DETROIT - Obzirom na poboljšano poslovno okruženje GM-a u poslednjih nekoliko meseci, i imajući u vidu važnost brenda Opel//Vauxhall za GM-ovu globalnu strategiju, UO Gm-a odlučio je da zadrži Opel i započeće sa ozbiljnim restrukturiranjem poslova u Evropi.

 

"GM će uskoro predstaviti plan za restrukturiranje Opela nemačkoj i drugim vladama i nada se da će on biti pažljivo razmotren" rekao je Fric Henderson, predsednik UO i izvršni direktor.  "Shvatamo da su se sve uključene strane iznurivale složenošću i dužinom trajanja ovog pitanja.  Bilo kako bilo, od samog početka naš cilj je bio da obezbedimo najbolje održivo rešenje za naše kupce, zaposlene, dobavljače i zastupnike, što se odražava i na danas donetu odluku. To se smatra najstabilnijim i najmanje skupim pristupom za obezbeđivanje budućnosti Opel/Vauxhall-a na dugi rok.

 

Preliminarno, GM-ov plan iziskuje ukupne troškove restrukturiranja od oko 3 milijarde evra, što je značajno niže od iznosa doprinosa ponudama koje su podneli investitori. GM će sarađivati sa svim evropskim sindikatima radi razvijanja plana za smislen doprinos restrukturiranju Opela. Dok Opel nastavlja da postiže bolje rezultat od onih predviđenih planom za njegovo održavanje i dok je likvidnost stabilna, vreme je od suštinske važnosti.

 

"Iako zategnuto, poslovno okruženje u Evropi se poboljšalo." rekao je Henderson.  "Istovremeno ukupno finansijsko stanje i stabilnost GM-a su se značajno poboljšali u proteklih nekoliko meseci, time nas uverivši da se poslovanje u Evropi može uspešno restrukturirati.  Zahvalni smo nemačkoj i drugim vladama zemalja EU za mere preduzete tokom ovog teškog perioda.  Takođe cenimo i napore koje je uložila Magna sa svojim ruskim partnerima u pokušajima da se postigne pošten sporazum."

 

Henderson je dodao da se GM takođe nada da će uspeti da unapredi svoje već sada uspešno poslovanje u Rusiji i da nastavi da radi direktno sa GAZ-om kako bi doprineo  i modernizaciji svog poslovanja i zajedničkom razvoju ruskog tržišta vozila pod obostrano povoljnim uslovima.  Više pojedinosti o sledećim koracima u restrukturiranju biće predstavljeno kao garancija planova i razvoja.

Slike

Galerija