Preporuka GM-ovog nadzornog odbora: prodati većinski udeo u Opelu/Vauxhallu Magni International/Sberbanku

• GM će prodati 55% udela u Novom Opelu Magni/Sberbanku
• Dogovor oko nove vlasničke strukture znači nov početak za Novi Opel
• Zaposleni će zadržati 10% udela u Novom Opelu
• Vlada podržava finansiranje preko dodatnih državnih jemstava

 

Zurich.  General Motors je danas objavio da je njegov nadzorni odbor podržao ponudu od strane konzorcija Magna International i Sberbank o kupovini većinskog udela u evropskim operacijama kompanije Opel/Vauxhall.

 

Nekoliko ključnih pitanja biće razrešeno u narednih nekoliko nedelja kako bi se sastavili obavezujući ugovori, uključujući pismenu podršku sindikata radnika koji bi trebali podržati nužno restrukturiranje troškova u cilju daljeg poslovanja i krajnjeg definisanja finansijskog paketa od strane Nemačke vlade. Zaključne verzije ugovora trebale bi se naći na potpisivanju u sledećih nekoliko nedelja, a sve zajedno bi bilo finalizirano sledećih meseci. Prema dogovoru, Magna/Sberbank će kupiti 55% udela u Novom Opelu; GM će držati 35%, a zaposlenima će pripasti udeo od 10%.

 

„Napori koje smo u proteklih nekoliko nedelja uložili u rešavanje otvorenih pitanja i definisanje detalja oko nemačkog finansijskog paketa rezultirali su preporukom GM-ovog nadzornog odbora da Magna/Sberbank preuzme većinski udeo", rekao je Fritz Henderson, predsednik i glavni direktor GM-a. „Zahvaljujemo svim stranama uključenim u ovaj intenzivni proces koji je trajao poslednjih nekoliko meseci, a posebno Nemačkoj vladi, na trajnoj podršci koja je na kraju omogućila sklapanje ovog dogovora. Takođe bih zahvalio Opelovim i Vauxhallovim kupcima na vernosti. GM će i dalje usko sarađivati sa Opelom i Vauxhallom na razvoju i proizvodnji novih vrhunskih automobila kao što su nova Insignia i nova Astra", dodao je Henderson.

 

 


Prema ovom dogovoru će Opel/Vauxhall ostati sastavnim deo GM-ove globalne organizacije za razvoj proizvoda, što će omogućiti svim stranama da profitiraju od razmene tehnologija i inženjerskih resursa. Nova vlasnička struktura omogućiće funkcionisanje nove optimizirane, učinkovite i nezavisne organizacije koja će predstavljati Opel/Vauxhall kao brend. Trenutni portfolio Opelovih/Vauxhallovih automobila i modela planiranih za naredne godine snažan su temelj budućeg uspeha.

 

Time što će Opel/Vauxhall i ostali GM-ovi brendovi ostati u GM-ovim globalnim organizacijama za razvoj tehnologija osigurava im budući ekonomski razvoj. Na primer, vozila koja dolaze sa novim pogonskim tehnologijama, kao što je električno vozilo sa produženim dometom Ampera, mogu se predstaviti na tržištu samo kao deo zajedničkog projekta.

 

„GM upravlja mnogim zajedničkim ulaganjima u svim delovima sveta i dokazao je u prošlosti da ovaj poslovni model nudi pravu meru nezavisnosti, inovacije i sinergije", rekao je John Smith, potpredsednik poslovnog razvoja u GM grupi. „Sve uključene strane će dati sve od sebe kako bi ovaj sporazum bio što pre sklopljen", dodao je on.

 

Slike

Galerija