GM Europe osigurao finansiranje, potpisao pismo namere sa kompanijom Magna i nastavlja sa redovnim poslovanjem

• GM Europe biće izuzet od bilo kakvih procesa pokrenutih na američkom sudu
• GM Europe potpisao pismo namere sa kompanijom Magna International
• Nemačka vlada odobrila među-finansijski paket u iznosu 1,5 milijarde eura
• GM Europe nastavlja sa redovnim poslovanjem – zaposleni i dobavljači biće plaćeni prema ugovorenim uslovima
• Ovlašćeni partneri, jamstva kupcima i odeljenja za podršku odnosno sve GM-ove evropske operacije izuzete su od bilo kakvih uticaja GM-ove situacije u SAD-u

 

Zurich.  GM Europe danas je službeno objavio da zahvaljujući dogovoru oko finansijskog paketa sa Nemačkom vladom te pismu namere o partnerstvu sa kompanijom Magna International nastavlja sa normalnim poslovanjem i biće izuzet od bilo kakvih procesa pokrenutih na američkom sudu.

 

"U proteklih nekoliko dana vodili smo vrlo intenzivne i povremeno teške pregovore", rekao je predsednik GM-a Europe, Carl-Peter Forster. „Izuyetno smo zahvalni članovima Nemačke vlade na čelu sa kancelarkom Merkel i zamenikom Steinmeierom, brojnim nemačkim ministarstvima kao i vladama saveznih pokrajina Hessea, Severne Rajne i Westphalije, Porajnja-Palatinata i Turinga, vođstvu Magninog tima i vladi SAD-a na nastojanjima da se dođe do ovog dogovora od izuyetne važnosti. Ovo je ključan korak u našim naporima oko restrukturiranja. Uz finansijsku potporu, čak i sa GM-ovim potezima u SAD-u koji će uslediti, sada možemo potpuno sigurno reći našim zaposlenima, kupcima, dobavljačima i zastupnicima da nastavljamo sa poslovanjem kao i dosad i krećemo u proces stvaranja novog, nezavisnog Opela/Vauxhalla."

 

 

 

General Motors Europe osigurao je među-finansijski paket u iznosu 1,5 milijarde eura od Nemačke vlade na temelju partnerstva sa Magnom, uzevši u obzir vreme potrebno da se taj ugovor finalizira. Tako će sve GM-ove evropske operacije biti izuzete od bilo kakvih uticaja GM-ove situacije u SAD-u.

 

Prema ugovoru, Opelovi/Vauxhallovi resursi prebačeni su na kompaniju Adam Opel, s većinom tih resursa u rukama nezavisnog povereničkog veća dok se pregovori s Magnom ne privedu kraju. Magna će odmah kao deo ugovora osigurati kratkoročno ulaganje kako bi se premostilo razdoblje do dogovorenog finansijskog paketa Nemačke vlade.

 

Ugovor o povereničkom veću sročen je tako da nema uticaja na svakodnevne aktivnosti u Evropi tokom prelaznog razdoblja. Očekuje se da će postupak finalizacije pregovora potrajati još nekoliko nedelja, premda službeni vremenski rok nije preciziran.

 

GM u SAD-u podnosi sudu zahtev za restrukturiranje, dok GM Europe nastavlja s redovnim poslovanjem

 

U SAD-u je korporacija General Motors danas najavila ugovor sa najvećim američkim zajmodavcem,  vladom SAD-a, kako bi se osigurala konkurentna i profitabilna budućnost za GM-ove brandove Cadillac, Chevrolet, Buick i GMC, kao i vodeće međunarodne brandove u GM-ovom vlasništvu i ispoštivale GM-ove obaveze prema vlasnicima vozila i kupcima novih GM-ovih automobila i kamiona.

 

Prema ugovoru, GM-ove najjače operacije i brandovi iz celog sveta formiraće novu kompaniju koju će potpomagati vlada SAD-a, Novi GM. Ona će krenuti sa znatno manjim dugovanjima i manjim operativnim troškovima nego što ih je imao GM. Novi GM biće globalni lider u područjima učinkovite potrošnje goriva i naprednih ekoloških tehnologija, kvaliteta i pouzdanosti, privlačnog dizajna, odnosa sa kupcima i pre svega vrednosti za novac.

 

Na čelu Novog GM-a biće trenutni menadžment GM-a, a vlasnik će za početak biti grupa na čelu sa vladom SAD-a, sindikatom autoindustrije UAW (United Autoworkers) i vladom Kanade. Ugovor između General Motorsa i vlade SAD-a o prodaji praktično svih GM-ovih resursa Novom GM-u moraće biti odobren i kompletiran tokom sudski nadziranog procesa prema Poglavlju 11 Američkog zakona o bankrotu, koji je General Motors pokrenuo danas na Američkom trgovačkom sudu u njujorškom Southern Districtu. Vlada SAD-a i sindikati u autoindustriji (UAW) podržavaju sudski nadziranu prodaju GM-a te se očekuje da će sud brzo odobriti Novi GM koji će biti osnovan kao nezavisna kompanija kroz razdoblje od 60 do 90 dana.

 

Nijedan od GM-ovih poslovnih subjekata izvan SAD-a nije uključen u ovu transakciju ili sudski nadzirani proces te proglašenje ne bi smelo imati nikakve pravne konsekvence na GM-ove planove i operacije izvan SAD-a. GM je potvrdio da nastavlja sa svim poslovnim operacijama bez ikakvog zastoja u Evropi, Južnoj Americi, Africi i Bliskom istoku kao i Aziji i Pacifiku.

 

 

Forster je danas potvrdio da događaji u SAD-u neće uticati na uslove, obaveze i postojeće dogovore sa:

 

·                     zaposlenima GM-a Europe

·                     dobavljačima za evropsko poslovanje

·                     kupcima koji su naručili i čekaju nove automobile ili imaju garancije na GM-ova vozila

·                     penzionerima GM-a Europe

·                     ovlaštenim partnerima u Evropi.

 

Kako bi se pružile informacije svim uključenim stranama, GM Europe je danas pokrenuo upravo tome namenjen online-servis o sudskim postupcima u SAD-u i njihovom uticaju na operacije izvan SAD-a. Adresa web-stranice je http://gmeuropefactsandfiction.com.

Slike

Galerija