GM prodao preko 2 miliona automobila u Evropi u 2008. godini

• Predsednik kompanije GME, Carl-Peter Forster: “uspeh u teškim vremenima”
• Prodaja GM-a u Evropi dostigla 2.04 miliona vozila, tržišno učešće 9.3 odsto
• Chevrolet - preko 500,000 prodatih vozila
• Opel dostigao rekordnu prodaju u Centralnoj i Istočnoj Evropi, rast od 13 odsto
• Opel Insignia osvojila nagradu Evropski Automobil godine za 2009. i pre početka prodaje već postiže odlične rezultate, poručeno skoro 44,000 vozila

 

General Motors (GM) prodao je u Evropi  2.04 miliona vozila u 2008., sa tržišnim učešćem od 9.3 odsto. Uprkos izazovnim ekonomskim uslovima, GM je uspeo da proda preko 2 miliona vozila treću godinu za redom u Evropi.

 

Chevrolet je značajno popravio svoju prodaju i uspeo da dostigne istorijsku brojku od preko pola miliona prodatih vozila u Evropi. I dok je cela autoindustrija suočena sa padom prodaje od oko 5 odsto, Chevrolet je uspeo da poveća svoju prodaju za 11 odsto na evropskom tržištu, prodajući preko 507,000 automobila i tako postavio novi rekord u tržišnom učešću od 2.3 odsto.

 

"Ovo je veliki uspeh u ovako teškim vremenima. Ohrabreni smo rezultatima naše prodaje i ako se suočavamo sa nepredvidivim ekonomskim uslovima usled globalne ekonomske krize," izjavio je Carl-Peter Forster, Predsednik kompanije GM Europe.  "Naša odluka da zadržimo jasan fokus na kvalitet i strategiju rasta na tržištima Centralne i Istočne Evrope se nastavlja. I ako smo suočeni sa veoma teškim uslovima poslovanja, siguran sam da je GM Europe tim sposoban da nastavi da uspešno obavlja posao u ovim izazovnim vremenima. Imamo mnogo novih proizvoda uključujući Opel Insigniju, evropski automobil godine 2009., i Chevrolet Cruze - a nastavićemo i da upravljamo našom proizvodnjom i troškovima što je bolje moguće ."

 

GM Europe Podpredsednik za, prodaju, marketing i postprodaju, Brent Dewar, naglasio je da je dilerska mreža imala veliku ulogu u odličnim rezultatima prodaje uprkos teškim vremenima: "Veliki je uspeh postići prodaju od preko 2 miliona vozila treću godinu za redom u Evropi. To je pre svega uspeh naše dilerske mreže koja je uspela, iako okružena nepredvidivim ekonomskim uslovima, da postigne značajan rezultat, komunicirajući time jasnu poruku na tržištu naših proizvoda."

 

Chevrolet prodao preko 500,000 vozila

Uprkos padu prodaje automobila na evropskom tržištu Chevrolet je uspeo da poveća svoju prodaju za 11 odsto na evropskom tržištu, prodajući preko 507,000 automobila i tako postavio novi rekord u tržišnom učešću od 2.3 odsto.

 

 "Chevrolet kao brend GM-a ima veoma važnu ulogu na evropskom tržištu. Imamo prave automobile za naše kupce na tržištu Centralne i Istočne Evrope i dokazali smo da smo veoma konkurentni u svim segmentima u Zapadnoj Evropi. Sigurni smo u potencijale našeg brenda i sa nestrpljenjem očekujemo lansiranje Chevrolet Cruza  na proleće, čime ćemo još više ojačati naš pobednički portfolio," izjavio je Brent Dewar.

 

Opel dostigao rekordnu prodaju u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Opel je prodao oko 1,459,000 vozla u Evropi što je za 10.5 odsto manje u odnosu na proteklu godinu. Ovo je pre svega rezultat finansijske krize na zapadnoevropskim tržištima, koja je zahvatila celu industriju. I pored toga rezultati prodaje brenda Opel u Centralnoj i Istočnoj Evropi su impresivni.

 

Opel je povećao prodaju u Istočnoj Evropi za 41 odsto, što je skoro 4 puta više od rasta prodaje autoindustrije i prodao  257,000 automobila. U Rusiji, prodaja Opel vozila je porasla za 49 odsto!

 

"Opel nastavlja da igra vodeću ulogu među GM-ovim brendovima u Evropi. Veoma smo počastvovani jer je naša Insignia osvojila nagradu za evropski automobil 2009.godine i zadovoljni reakcijom tržišta nakon njenog lansiranja. Insignia nudi nove tehnologije i atraktivan dizajn, i donosi dodir visoke elegancije u svoj segment. Verujemo da će Insignia kao i dolazeća nova Astra doprineti daljem poboljšanju imidža Opel-a.", dodao je Dewar.  

Slike

Galerija