GENERAL MOTORS EUROPE I IBERDROLA POTRISALI UGOVOR O ZAPOČINJANJU STUDIJE IZVODLJIVOSTI KOJA ĆE SE BAVITI ANALIZOM INFRASTRUKTURE PUNJENJA KOD ELEKTRIČNIH VOZILA

Saradnja između kompanija General Motors Europe i Iberdrola je odraz interesovanja obe kompanije za unapređenje razvoja ove vrste vozila, čije će učestalo korišćenje doprineti zaštiti životne sredine kroz energetsku raznovrsnost u sektoru trasporta

Ugovor su potpisali Javier Villalba, direktor Poslovne mreže Španije ispred Iberdrola-e i Jamal El-Hout, potpredsednik sektora planiranja u General Motors Europe.

 

Madrid - General Motors Europe i Iberdrola potpisali su ugovor o zajedničkom izvođenju studije izvodljivosti koja bi, eventualno analizirala tehničke zahteve infrastructure punjenja, u svrhu integrisanog marketinga i održivosti električnih automobila na punjenje. Ugovor su potpisali Javier Villalba, direktor Poslovne mreže Španije ispred Iberdrole i Jamal El-Hout, potpredsednik sektora planiranja u General Motors Europe.

 

Ova saradnja je odraz interesovanja obe kompanije, koje su svetski lideri u svojim oblastima poslovanja, za podsticanje razvoja električnih vozila, posebno električnih vozila sa povećanim opsegom kao što je Chevrolet Volt, čija učestala upotreba će značajno doprineti povećanju uštede energije i zaštiti životne sredine.

 

Ove kompanije već rade zajedno na važnom internacionalnom projektu vezanom za električne automobile na punjenje, kojim koordinira prestižni Institut za istraživanje električne energije (Electric Power Research Institute - EPRI) iz SAD, uz učešće još 41 električne kompanije iz čitavog sveta.

 

Glavne oblasti studije, koja će biti izvedena u Španiji i Velikoj Britaniji, praktično i po korisnike bezbedno punjenje. GM i Iberdola će analizirati zahteve za lokaciju utičnica u domovima i kancelarijama, kao i na javnim i prvatnim parkinzima, kao i potrebe ugradnje elektičnih brojila. 

 

U okviru ove studije obe kompanije očekuju da će kroz posebne akcije proceniti optimalnu izvodljivost električnih automobila. General Motors Europe i Iberdrola će analizirati E-REV tehnologiju i kapacitet električne mreže, i odrediće uslove električnog punjenja vozila.

 

U slučaju da ishod ispitivanja održivosti bude pozitivan,  obe kompanije predviđaju postizanje dogovora sa različitim evropskim, nacionalnim, regionalnim i lokalnim vladama, o mogućoj podršci u sprovođnju ove inicijative.

 

O IBERDROLA-i

IBERDROLA se u poslednjih nekoliko godina učvrstila kao svetski energetski lider, prisutan u više od 40 zemalja sa kapacitetom od 42.000 MW i sa oko 27 miliona korisnika. Ovo je trenutno vodeća španska energetska kompanija, druga po redu kompanija za alternativne izvore energije u SAD i treća po skladištenju gasa. Takođe je i treći po veličini distributer u Velikoj Britaniji, zemlji u kojoj je takođe jedna od pet marketinški referentnih kompanija i vedeća u sektoru alternativnih izvora energije.

 

Ova kompanija na inovacije gleda kao na strateško pitanje za razvoj njenih aktivnosti. U skladu sa tim, Iberdrola je zahvaljujući svojoj inicjijativi, označena kao vodeća španska kompanija u sektoru istraživanja i razvoja i kao četvrta u Evropi.

 

Grupa razvija poslovni model koji potvrđuje posvećenost kompanije održivom razvoju, što je postavlja na čelo sektora obnovljive energije, sa skoro 8.000 megavati (MW) utrošene struje, i što joj je donelo razna priznanja tokom poslednjih godina, među kojima možemo izdvojiti titulu najbolje kompanije u komunalnom sektoru od strane prestižnog Sustainability Dow Jones Index - DJSI (Dow Jones Indeksa Održivosti za 2008) ili uvrštavanje među 100 najboljih održivih kompanija na svetu u 2007.godini, prema Global 100 Most Sustainable Corporations in the World (100 najodrživijih korporacija u svetu).

 

 

O General Motors-u

General Motors Corp. (NYSE: GM), najveći svetski proizvođač automobila je svetski lider u prodaji u poslednjih 77 godina. Osnovan 1908.godine, GM danas zapošljava oko 252.000 ljudi širom sveta. Svetsko sedište companije je u Detroitu, ali GM proizvodi svoje automobile i kamione u 35 zemalja. 2007.godine, skoro 9,37 miliona GM-ovih automobila i kamiona je prodato u svetu pod sledećim brendovima: Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, Hummer, Opel, Pontiac, Saab, Saturn, Vauxhall i Wuling. GM prodaje svoja vozila na preko 40 evropskih tržišta. Poseduje 10 proizvodnih fabrika u sedam zemalja i zapošljava oko 55.500 ljudi. Dodatne informacije se mogu naći na: http://media.gmeurope.com i http://www.gmeurope.com/. Blog GM Europe Executive na adresi: http://drivingconversations.com.