100 godina kompanije General Motors

GM SE FOKUSIRA NA UZBUDLJIVU BUDUĆNOST UOČI PROSLAVE STOGODIŠNJICE

 

DETROIT - 16. septembar 2008. - Dok GM zaključuje priču o svojih prvih 100 godina  sa nasleđem koje uključuje ikonične brendove i tehnološka dostignuća, kompanija ulazi u novi vek kao svetski lider u dizajnu i inovacijama.

 

Danas je u čast stogodišnjice, GM započeo svoj drugi vek sa GMnext Day (GM-ov sledeći dan) da bi potvrdili viziju ove firme o budućnosti ličnog transporta.

 

GMnext Day je počeo svetskim emitovanjem uživo iz sedišta General Motors-a u Renesansnom Centru u Detroitu, gde je predsednik i izvršni direktor GM-a Rick Wagoner predstavio proizvodni model Chevrolet Volt-a, revolucionarnog električnog vozila produženog dometa, koje daje 60 km vožnje bez benzina i emisije štetnih izduvnih gasova, uz mogućnost prelaženja dodatnih stotina kilometara.

 

Otkad je osnovan pre jednog veka, , 16. septembra 1908. od strane Williama- C. (Billy) Durant-a, General Motors je prodao preko 450 miliona automobila i kamiona širom sveta. Sa proizvodnim pogonima u 33 zemlje i skoro 24,000 predstavništava širom sveta, GM je najveći svetski proizvođač vozila.

 

Tokom prethodnog veka, GM je predstavio mnoge inovacije koje su potpomogle oblikovanju automobila i ličnog transporta, kao što su:

AlnaserPotpuno automatski menjačKatalitički konvertorNeprobojno staklo i električna osovina upravljača

GM-ov trud prevazilazi proizvodnju automobila i kamiona. Ovaj proizvođač automobila je prvi na svetu napravio mehaničku srčanu pumpu i proizveo vozilo za istraživanje površine meseca koje su koristili astronauti sa Apola 15 i pomogao je da se razvije prvi kompjuterski sistem na svetu.

 

GM je danas lider u tehnologiji alternativnih goriva, sa najnovijim razvojem ćelija sa hidrogenskim gorivnim ćelijama, Flex-Fuel vozilima i električnim hibridnim vozilima. Ove tehnologije su istaknute kroz inicijativu za obeležavanje stogodišnjice kompanije Gmnext, koja ima za cilj da obezbeci dvosmernu komunikaciju i javnu raspravu.

 

Za više informacija o GMnext Day, posetite http://day.gmnext.com/