GM Evropa prodaja u prvom tromesečju 2008. najveća ikad

•GM Evropa, broj od 572.137 prodatih vozila u prvom tromesečju je najveći broj prodatih vozila ikad zabeležen u prvom tromesečju
•Chevrolet Evropa, rast prodaje u prvom tromesečju od 30% na rekordni tržišni udeo od 2,2%
•GM Rusija, rast prodaje od 78%
•Prodaja Cadillac-ovih vozila u Evropi porasla 13% u prva tri meseca
•Rast prodaje HUMMER vozila u Evropi od 59% u odnosu na prvo tromesečje 2007. godine
•GM je zabeležio najbolje tromesečne rezultate u istoriji svog prisustva centralnoj i istočnoj Evropi, uz rast prodaje od 54% prvom tromesečju, i najviši ikad zabeležen tržišni udeo od 10,6%

 

Cirih. U prvom tromesečju 2008. godine prodaja General Motors (GM) Europe je dostigla rekordni iznos od 572,137 vozila*, što predstavlja povećanje od 18.111 vozila u poređenju sa prvim tromesečjem 2007. godine. Tržišni udeo je bio 9,6 %.

 

"Snažan rast brenda Chevrolet - naročito u istočnoj i centralnoj Evropi se nastavio u prvom tromesečju 2008. godine. Kako je novi Aveo, Chevrolet-ov najprodavaniji model u Evropi, tek izbačen na mnogim tržištima, uvereni smo da će se trend nastaviti tokom godine," rekao je Jonathan Browning, direktor prodaje, marketinga i postprodajnih usluga GM Evropa.

 

"Povećanje tržišnog udela GM Grupe u Rusiji za 3% kao i porast obima poslova od 78% u poređenju sa istim periodom prošle godine su izuzetni rezultati", istakao je Browning. "Prodaja Chevrolet-a u Rusiji je porasla za 60%, Opel-ova za 150% dok je prodaja Saab-ovih modela porasla za 75%. Sa našom multi-brend strategijom, bili smo u stanju da zabeležimo dvostruko brži rast u Rusiji tokom prvog tromesečja u odnosu na ostatak automobilske industrije."

 

Rast prodaje Opel-ovih vozila u centralnoj i istočnoj Evropi

Čineći 73% rasta prodaje GM-a u Evropi, Opel/Vauxhall je prodao 418.496 vozila tokom prvog tromesečja 2008. godine. Tržišni udeo je bio 7%. Snažni rezultati u Rusiji i nekoliko centralno-evropskih tržišta poput Poljske, Bugarske i Rumunije donekle pariraju značajnom padu zabeleženom na tržištima Španije i Italije.

 

Meriva je ponovo bila vodeći model u segmentu malih vozila. Zafira i Meriva su bili vodeći modeli u čitavom segmentu malih vozila. Tokom marta, Astra je bila vodeći model u kompaktnom segmentu.

 

Chevrolet postigao najbolji rezultat svih vremena po obimu prodaje i tržišnom udelu

Chevrolet je održao visok nivo prodaje u Evropi postigavši najbolji rezultat ikada u prvom tromesečju, nadmašivši prošlogodišnji tromesečni rekord za 30.248 prodatih vozila, i dostigaviši ukupnu prodaju od 131.568 vozila tokom tromesečja. Tržišni udeo se takođe povećao za 0,4 procentnih poena na 2,2%, što je najveći tržišni udeo ovoga branda ikada zabeležen u prvom tromesečju.

 

Chevrolet je zabeležio najveći rast prometa u Rusiji i Ukrajini. U Ukrajini Chevrolet je duplirao broj prodatih vozila za 7.919 na 15.853 vozila prodatih tokom prvog tromesečja.

 

GM Rusija, rast prodaje od 78%

GM brendovi su održali visoku stopu rasta, uz povećanje od 78%, do brojke od  82.725 prodatih vozila, tokom prvog tromesečja 2008. godine, značajno nadmašivši industrijski rast od 37%. Tržišni udeo se povećao za 2,8 procentnih poena na 12,1%, potvrđujući uspeh agresivne GM-ove strategije u istočnoj Evropi.

 

Opel i Chevrolet su postigli dobre rezultate na tržištima Rusije i centralne i istočne Evrope. Dostigavši broj od 23.479 vozila, prodaja Opel-a u Rusiji je uvećana za 14.099 vozila u poređenju sa prvim tromesečjem 2007. godine, uz rast tržišnog udela sa 1,9 na 3,4%.

 

Chevrolet je tokom prvog tromesečja zabeležio rast od 60% na ruskom tržištu. Tržišni udeo ovog brenda u Rusiji se uvećao sa 7,5 na 8,5%, uz prodaju od 58.498 vozila što čini 44% od Chevrolet-ove prodaje u Evropi.

 

Prodaja Saab, Cadillac i HUMMER vozila

Saab je prodao 19.653 vozila u Evropi. Cadillac je zabeležio rast prodaje od 13% u poređenju sa prva tri meseca prethodne godine, rast prodaje HUMMER-ovih vozila je bio 59%.

 

GM Europe izdaje svoje objave za štampu na tromesečnoj osnovi. Sledeći datumi će biti 9. jul i 9. oktobar. Između ova dva datuma, pojedinačna pitanja u vezi sa prodajom se mogu uputiti Nelsonu Silveiri (+41-44-828-2515).

 

GM je zabeležio najbolje tromesečne rezultate u istoriji svog prisustva centralnoj i istočnoj Evropi

Budimpešta. General Motors (GM) je prodao veći broj Cadillac, Saab, Hummer, Opel i Chevrolet vozila od januara do marta 2008-e godine nego u bilo kom drugom tromesečju ikad. Dok je automobilsko tržište u regionu beleži rast od 30% u prvom tromesečju, GM-ov rast prodahe premašuje 54% do brojke od 156,000* prodatih vozila, u poređenju sa 102,000 koliko je prodato u istom razdoblju  2007. godine. GM-ov tržišni udeo u centralnoj i istočnoj Evropi je dostgao najviši nivo ikad od 10,6% (u prethodnom periodu je bio 9,1%).

 

"Sa 5 brendova koji zadovoljavaju širok spektar želja kupaca, u stanju smo da brzo odgovorimo na različite brzine razvoja pojedinih privreda" istakao je Chris J. Lacey, GM-ov regionalni direktor. "Generalno gledano, naša prodaja je porasla za 50% ili više u 7 različitih zemaja."

 

Chevrolet, Opel i Saab su zabeležili stope rasta od 57, 48 i 49%, na području centrale i istočne Evrope tokom prvog tromesečja, dok su GM-ovi glavni severnoamerički brendovi, Cadillac i Hummer, takođe nastavili snažan rast u svojim nižim segmentima (do 61%).

 

Na Rusiju i dalje otpada polovina novoregistrovanih GM-ovih vozila u regionu uz prodaju od gotovo 83.000 vozila od januara do marta, što je rast of 77% u odnosu na prethodnu godinu. Tržišni rast za to vreme je bio 32%. Uglavnom, GM nastavlja da beleži izuzetan rast na velikom broju tržišta u regionu. Ovo se odnosi na Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Litvaniju, Srbiju i Ukrajinu.