GM DAT prodajom novih dionica prikupio 412 milijuna američkih dolara kroz investiciju glavnog dioničara General Motorsa

• Značajno poboljšana likvidnost tvrtke GM DAT-a
• GM povećava svoj udio u GM DAT-u s 50,9 na 70,1%

 

SEOUL - Tvrtka GM Daewoo Auto & Technology Co. ("GM DAT") objavila je danas da je prikupila 491,2 milijarde južnokorejskih wona (412 milijuna američkih dolara) upisom i prodajom novih dionica svojem dosadašnjem većinskom dioničaru, kompaniji General Motors („GM"). GM Daewoo će iskoristiti ova sredstva, koja će se naći na tvrtkinom računu do 28. listopada, za opće korporacijske svrhe, uključujući i otplatu dospjelih dugovanja.

 

Ostali dioničari GM DAT-a - Korea Development Bank ("KDB"), Suzuki Motor Corp. ("Suzuki") i Shanghai Automotive Industry Corp. Group ("SAIC") - odlučili su ne iskoristiti pravo na prvokup novih dionica. U odsustvu drugih dioničara koji bi imali to pravo, GM je odlučio preuzeti čitav ponuđeni paket.

 

„Uspješan završetak ponude novih dionica značajno poboljšava likvidnost GM DAT-s tako da planiramo nastavak rasta našeg poslovanja", rekao je Mike Arcamone, predsjednik i izvršni direktor GM DAT-a. „Našem najvećem dioničaru zahvaljujemo na podršci i povjerenju."

 

„GM-ova odluka da poveća svoj udio u GM DAT-u upućuje na to koliku važnost naša korejska jedinica ima za GM-ove globalno poslovanje", izjavio je Nick Reilly, izvršni potpredsjednik GM-a i predsjednik GM-ovih međunarodnih operacija. „GM DAT će i dalje igrati značajnu ulogu u uspjehu novih GM-ovih globalnih poslovnih pothvata."

 

„Današnjom vijesti GM je naglasio predanost GM DAT-u i Chevroletu u Europi", rekao je Wayne Brannon, predsjednik i izvršni direktor Chevrolet Europe. „U samo sedam godina GM DAT postao je sastavni dio GM-ove globalne mreže inžinjerskih, dizajnerskih i proizvodnih centara. Većina proizvedenih automobila u Koreji su Chevroleti za kupce iz više od stotinu zemalja svijeta. Izvrsni novi automobili poput Cruza i Sparka dokaz su kako dobro mogu raditi globalni timovi zajedno kako bi izgradili još bolju budućnost za Chevrolet. Izuzetno smo zadovoljni s današnjom vijesti i veselimo se suradnji s našim kolegama iz GM DAT-a".

 

Dana 28. kolovoza 2009. upravni odbor GM DAT-a odobrio je izdavanje 162.689.343 nove dionice po cijeni od 3.019 južnokorejskih wona po dionici kako bi se poboljšala tvrtkina likvidnost i financijska bilanca.

 

„Razmotrit ćemo daljnje aktivnosti vezane za dugoročno financiranje GM DAT-a ako će to biti potrebno", rekao je Reilly.

 

Ovim upisom prava ovakav je sadađnji udio u vlasništvu GM DAT-a:

 

Ukupno dionica:       415.481.799

 

GM:                       70,1%

KDB:                      17,0%

Suzuki:                   6,8%

SAIC:                     6,0%

 

GM Daewoo Auto & Technology ("GM DAT") osnovan je 17. listopada 2002. Ima pet proizvodnih pogona u Koreji te postrojenje za sastavljanje vozila u Vijetnamu. Pored toga, GM DAT proizvodi i plasira specifične pakete dijelova koji se sastavljaju u GM-ovim pogonima u Kini, Tajlandu, Indiji, Kolumbiji i Venezueli. Godine 2008. GM DAT je prodao u Koreji i izvezao više od 1,9 milijuna vozila, uključujući i CKD proizvode. GM DAT trenutno proizvodi vozila i pakete koji se prodaju na preko 150 tržišta na šest kontinenata. Više informacija o GM DAT-u i njegovim proizvodima možete pronaći na web-stranicama kompanije, na adresi http://media.gmdaewoo.co.kr/.

 

Kontakt:

 

GM Daewoo Corporate Communications

+82 2-755-4043~4044, 4048

 

Marc Kempe

Chevrolet Europe

+41 44 828 2980

mob. + 41 79 201 5752

marc.kempe@gm.com

Fotografija

Fotografije