GM Indija i Reva najavili partnerstvo u proizvodnji električnih automobila

General Motors Indija i Reva Electric Car Company najavili su danas u New Delhiju potpisivanje ugovora o suradnji na razvoju električnih automobila za indijsko tržište.

 

New Delhi - General Motors Indija i Reva Electric Car Company najavili su danas u New Delhiju potpisivanje ugovora o suradnji na razvoju električnih automobila za indijsko tržište.

 

GM Indija i Reva će zajednički razvijati platforme, tehnologiju te napredne sustave kontrole električnih vozila. Cilj im je stvoriti i ponuditi na tržištu cjenovno pristupačan mali automobil za indijske kupce.

 

„Iznimno nam je drago što surađujemo s Revom, vodećom tvrtkom u razvoju električnih pogonskih i kontrolnih sustava", rekao je predsjednik i izvršni direktor GM-a Indija, Karl Slym. „Usko ćemo surađivati i s Indijskom vladom koja je također postavila za svoj cilj smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima i razvoj infrastrukture za razvoj električnih vozila. Veselimo se što ćemo našim kupcima moći ponuditi na izbor nove, ekološke proizvode."

 

Dvije su kompanije započele zajedničke studije o isplativosti ugradnje električnih pogona na GM-ova mala vozila. GM i Reva planiraju uskoro objaviti više detalja o vozilu te početi s proizvodnjom 2010. godine.

 

Chetan Maini, zamjenik predsjednika Uprave i glavni tehnolog u Revi rekao je: „Iznimno smo sretni što smo u GM-u Indija našli partnera koji dijeli našu strast prema smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Reva i GM Indija zajedno će maksimalno iskoristiti sve prednosti obje kompanije i učiniti Indiju centrom razvoja i proizvodnje električnih vozila te s njima povezanih tehnologija. Naša jedinstvena suradnja ima potencijala da pokrene dalekosežne promjene u čitavoj industriji."

 

„Razvoj malih električnih vozila je propulzivno područje u automobilskoj industriji. Očekujemo da će suradnja s Revom u Indiji ubrzati GM-ov napredak u zadovoljavanju sve većih potreba u mnogim dijelovima svijeta", rekao je Nick Reilly, predsjednik General Motorsa za međunarodno poslovanje.

 

U središtu interesa GM-a nekoliko je energetskih alternativa i naprednih tehnologija koje zadovoljavaju razne potrebe kupaca iz cijelog svijeta. GM smatra da vozila s električnim pogonom, temeljena na baterijama i tehnologiji gorivskih ćelija, predstavljaju najbolje dugoročno rješenje za održiv prijevoz za osobne potrebe. Nastavit će s vlastitim istraživanjem i razvojem u tom području.


GM je nedavno otvorio svoj novi Global Battery Systems Lab, najveći i tehnološki najnapredniji baterijski laboratorij u Sjedinjenim Državama. Ovaj novi laboratorij će biti temelj GM-ovih istraživanja u području naprednih baterijskih tehnologija te ubrzati dolazak vozila s električnim pogonom na tržište, uključujući Chevrolet Volt kao i druga punjiva hibridna i hibridno-električna vozila te automobile s gorivskim ćelijama.

 

Očekuje se da će Chevrolet Volt, čija će proizvodnja početi u Sjedinjenim Državama krajem 2010. godine kao modela iz godine 2011., imati doseg od 64 kilometra na čisti električni pogon uz jedno punjenje baterije te će dodatno moći produljiti svoj ukupan doseg na više od 483 kilometra zahvaljujući generatoru i motoru. Chevrolet Volt koristi struju iz strujne mreže kao primarni izvor energije za pokretanje automobila.

 

 

Reva Electric Car Company sa sjedištem u Bangaloreu, Indija, ima više od 14 godina iskustva u razvoju i proizvodnji električnih vozila. Reva je bila prva kompanija koja je komercijalizirala električne automobile. Prodaje ili tržišno testira svoje proizvode u 24 zemlje u Aziji, Europi i Južnoj Americi. Ima najveći vozni park javno predstavljenih električnih automobila: preko 3.000 vozila na cestama te još 70 milijuna kilometara korisničkog iskustva. Kao priznanje za svoje uspjehe, Reva je dobila nagradu Frost & Sullivan 2008 Automotive Powertrain Company of the Year.

 

 

General Motors Company, jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila, osnovan je 1908. godine. Sa sjedištem u Detroitu, GM zapošljava 219.000 ljudi u svim velikim svjetskim regijama te posluje u ukupno 140 zemalja. GM i njegovi strateški partneri proizvode automobile i kamione u 34 države te prodaju i servisiraju vozila pod sljedećim brandovima: Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, Opel, Vauxhall i Wuling. GM Indija upravlja s dvije tvornice za proizvodnju vozila te prodaje i servisira sve veću obitelj Chevroletovih proizvoda. Više informacija možete naći na www.gm.com.

Fotografija

Fotografije