Бордът на директорите на GM препоръчва мажоритарният дял в Opel/Vauxhall да бъде продаден на консорциума Magna International/Sberbank

• GM ще продаде 55% от дяловете си в Новия Opel на Magna/Sberbank
• Споразумението за новата структура на собственост е сигнал за свеж старт на новия Opel
• Служителите ще притежават 10% дял в Новия Opel
• Правителството финансово подкрепя това решение посредством допълнителни държавни гаранции

Цюрих.  Днес General Motors обяви решението на Борда на директорите да подкрепи консорциума между Magna International Inc. и Sberbank за покупката на мажоритарния дял в европейския филиал на компанията Opel/Vauxhall.

През следващите няколко седмици ще трябва да бъдат финализирани няколко ключови въпроса, за да бъдат сключени съответните задължаващи споразумения, включително писменото уверение на професионалните съюзи, че подкрепят сделката с необходимото преструктуриране на разходите и финализирането на окончателния финансов пакет от германското правителство.  Задължаващите споразумения трябва да бъдат готови за подписване в рамките на няколко седмици, а през следващите няколко месеца и окончателното им сключване. Според сделката Magna/Sberbank ще закупят 55-процентен дял от Новия Opel; GM ще задържи 35-процентен дял, а останалите 10 процента ще бъдат на служителите.

"Усилената работа през последните две седмици по изчистването на някои отворени въпроси и детайлите на немския финансов пакет доведе до препоръката на GM и неговия Борд на директорите за Magna/Sberbank," заяви Фриц Хендерсън, Президент и CEO на GM. "Благодарим на всички страни, участващи в интензивния процес от последните няколко месеца - особено на германското правителство - за тяхната постоянна подкрепа, която направи възможно това ново сдружение. Също така искам да благодаря на клиентите на Opel и Vauxhall за тяхната лоялност. GM ще продължи тясно да си сътрудничи с Opel и Vauxhall по разработването и производството на още страхотни автомобили, като новата Insignia и новата Astra," добави Хендерсън.

Споразумението ще държи Opel/Vauxhall напълно интегрална част от глобалната продуктова организация на GM, позволявайки на всички страни да се възползват от обмена на технологии и инженерни ресурси. Новата структура на собственост ще основе нова стабилна, ефективна и независима организация на марките Opel и Vauxhall. Портфолиото на автомобилите Opel/Vauxhall понастоящем и моделите в процес на разработка са силна основа за бъдещ успех.

Участието в глобалните технологични разработки и структурата на снабдяване на GM осигурява важни и големи икономии за Opel/Vauxhall и другите марки на GM. Например, автомобилите, които ще са с нови задвижващи системи, като електрическия модел Ampera с удължен автономен пробег, може да излезе на пазара само вследствие на съвместни усилия.

"GM има множество смесени дружества в целия свят и е доказал в миналото, че този бизнес модел осигурява точното равновесие между независимост, иновации и синергия," заяви Джон Смит, Вицепрезидент на GM Group, отговорен за бизнес развитието.  "Всички страни ще работят усилено за възможно най-бързото приключване на сделката," добави той.

За General Motors:  General Motors Company, един от най-големите автомобилни производители в света, е създаден през 1908 година. Със световна централа в Детройт за GM работят около 219 000 човека във всеки голям регион по целия свят, а продажбата и сервизирането на автомобилите на компанията се извършва в около 140 страни.  GM заедно със стратегическите си партньори произвежда автомобили и камиони в 34 страни като ги продава и сервизира под маркитеBuick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, Opel, Vauxhall, и Wuling.  Най-големият национален пазар на GM са Съединените Щати, следвани от Китай, Бразилия, Обединеното Кралство, Канада, Русия и Германия. General Motors Company придобива дейностите на General Motors Corporation на 10 юли, 2009 година и всякакви сведения преди тази дата се отнасят за дейностите на старата корпорация General Motors Corporation. Повече информация за новата компания General Motors може да бъде намерена на www.gm.com.

 

В Европа, GM продава автомобилите си на повече от 40 пазара. Компанията ръководи 10 производствени и асемблиращи завода в седем страни и има около 50,000 работници и служители. Повече информация за GM можете да намерите в интернет на адреси: http://media.gmeurope.com и http://www.gmeurope.com. Блогът на изпълнителните директори на GM Европа е: http://drivingconversations.com.

За връзка:

 

Chris Preuss

Office: +1-313-667-3437

Mobile: +1-313-405-6953

 

Karin Kirchner

Office: +41 44 828 25 18

Mobile: +41 79 605 2557

 

Reneé Rashid-Merem

Office: +1 313 665 3128

Mobile: +1313 701 8560

Привързаност

4186 BG 09-10-2009 GM Board Re (DOC)

Фотография

Снимки